Pensioen afbeelding

Pensioen

Al jaren is ons pensioen een belangrijk onderwerp van gesprek. Door de vergrijzing en veranderingen op de arbeidsmarkt staat de betaalbaarheid onder druk. Er zijn daarom nieuwe pensioenregels opgetuigd. Die hebben gevolgen voor jouw pensioenopbouw. Hoe is jouw financiële situatie als je stopt met werken?

Drie pijlers

Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit drie pijlers: De AOW die je van de overheid krijgt, het pensioen dat je bij je werkgever opbouwt en de pensioenvoorzieningen die je zelf treft.

AOW

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog:

  • van 2024 t/m 2027 is de AOW-leeftijd 67 jaar
  • in 2028 is de AOW-leeftijd 67 jaar + 3 maanden

Werkgeverspensioen

Voor het werkgeverspensioen wordt er op je salaris een pensioenpremie ingehouden. Daarnaast betaalt de werkgever vaak een deel. De inleg wordt door de pensioenuitvoerder belegd om later aanvullend pensioen uit te kunnen betalen. Door de nieuwe pensioenregels wordt het werkgeverspensioen persoonlijker, maar ook onzekerder. Het is daarom belangrijker geworden om de pensioenopbouw goed in de gaten te houden.

Niet alle werkgevers bieden een pensioenregeling. Als jij bij jouw werkgever niets opbouwt, moet je zelf voor aanvullende pensioeninkomsten zorgen. 

Zelf pensioen verbeteren

Je kunt zelf heel wat doen om je pensioeninkomsten te verbeteren. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd, je huidige en vroegere pensioenregelingen, je hypotheek, je gezinssituatie en of je bijvoorbeeld spaart of belegt. Wij analyseren jouw pensioensituatie en adviseren je over de maatregelen die je kunt treffen om je pensioen aan te vullen.

Omdat je pensioen samenhangt met al je andere financiën, vormt het een belangrijk onderdeel van financiële planning. Met een financieel plan zorg je voor evenwichtige financiën in alle fasen van je leven. Dus ook in de periode dat je niet meer werkt.

Overzicht

Voor een overzicht van je pensioenregelingen bij verschillende werkgevers kun je terecht op de website mijnpensioenoverzicht.nl