Motorverzekering afbeelding

Motorverzekering

Een eigen motor betekent bewegingsvrijheid, maar met je voertuig loop je ook verkeersrisico’s. Ga daarom goed verzekerd op weg.

Waarvoor ben je verzekerd?

Met een motorverzekering ben je verzekerd voor materiële schade en letselschade die je met je voertuig veroorzaakt en – afhankelijk van de gekozen verzekering – voor schade aan je eigen voertuig. Er zijn drie soorten verzekeringen:

WA-verzekering

Als je onbedoeld schade veroorzaakt met je motor ben je wettelijk aansprakelijk voor de financiële gevolgen, zowel voor materiële schade als voor letselschade. Je bent daarom verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Het WA-risico is vaak niet gedekt als je met je motor koeriersdiensten verricht. Gebruik je eigen motor dus niet voor werk.

Heeft een andere weggebruiker materiële schade aan jouw motor veroorzaakt? Dan moet je bij zijn WA-verzekeraar aankloppen voor een schadevergoeding.  Dat kan ingewikkeld zijn. Daarom kun je sinds kort ook kiezen voor de mogelijkheid van direct schadeafhandeling. Je hoeft de verzekeraar van de tegenpartij dan niet meer zelf aan te spreken. In plaats daarvan keert jouw eigen verzekeraar direct de schadevergoeding aan jou uit. Vervolgens regelen de verzekeraars onderling de aansprakelijkheid en kan de schade verhaald worden. De regeling geldt niet voor letselschade.

Cascoverzekering

Als je ook schade of diefstal van je voertuig vergoed wilt krijgen, kies dan naast de WA-verzekering ook voor een cascoverzekering. Er zijn twee soorten cascoverzekeringen:

Beperkt casco

  • Schade ontstaan door brand, ontploffing, storm, diefstal, joyriding, botsing met loslopende dieren.

Volledige cascoverzekering

  • Dezelfde dekking als de beperkt cascoverzekering, plus:
  • Schade ten gevolge van een botsing, aanrijding, omslaan, te water of van de weg raken, etc. Ook als je daar zelf onopzettelijk schuldig aan bent.

Accessoires

Je kunt ook accessoires meeverzekeren. Daarvoor betaal je wel extra premie.

De premie

De premie van je motorverzekering bestaat uit een WA-gedeelte en een cascogedeelte. Deze worden apart berekend.

Voor het bepalen van de premies is onder meer van belang:

  • Dekking (alleen WA of ook casco)
  • Cataloguswaarde
  • Leeftijd van de bestuurder
  • Aantal schadevrije jaren
  • Bouwjaar van het voertuig
  • Postcodegebied

Gerelateerde pagina’s