Aflossingsvrije hypotheek afbeelding

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek los je niets af, je betaalt alleen hypotheekrente. Dat leidt tot lage maandlasten, een mooi voordeel. Maar je hypotheekschuld is aan het eind van de looptijd even groot als in het begin. Je moet dan je hypotheek in een keer helemaal aflossen. Dat kan bijvoorbeeld met de opbrengst uit de verkoop van de woning. Je kunt ook een nieuwe hypotheek afsluiten. Of je voor een nieuwe hypotheek in aanmerking komt, hangt af van je financiële situatie van dat moment.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

  • Lage maandlasten.
  • Maximaal profijt van hypotheekrenteaftrek (als je hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013).

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

  • De hypotheekschuld blijft even hoog.
  • Hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar (als je hypotheek is afgesloten na 1 januari 2013).

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Heb je voor je huidige woning een aflossingsvrije hypotheek en heb je verhuisplannen? Je mag de hypotheek meenemen, maar het aflossingsvrije deel mag dan voor de nieuwe hypotheek hooguit 50% zijn. 

Geschikt voor starters?

Je mag de hypotheekrente alleen aftrekken als je binnen 30 jaar de hypotheek stapsgewijs aflost.  Bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken (na 2013) is de rente dus niet fiscaal aftrekbaar. Daardoor is deze hypotheekvorm in onbruik geraakt bij starters. Toch is er de laatste tijd sprake van een toegenomen interesse omdat de maandlasten met een deels aflossingsvrije hypotheek een stuk lager uitvallen. 

Of dit echt voordelig is, hangt vooral af van de rente die je betaalt en daarmee van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting bespaart als je wel gebruikmaakt van de renteaftrek. Ook moet je er rekening mee houden dat je met een restschuld kunt blijven zitten als je aan het eind van de looptijd de hypotheek niet kunt aflossen. 

Klop altijd eerst bij ons aan voor een hypotheekadvies. 

Gerelateerde pagina’s