Overwaarde hypotheek

Overwaarde hypotheek

Je hebt overwaarde op je woning als de verkoopprijs hoger is dan je hypotheekschuld. Deze overwaarde komt vrij als je je woning verkoopt, maar het is soms ook mogelijk de overwaarde te verzilveren. Wat zijn de mogelijkheden?

Overwaardehypotheek

Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden senioren de mogelijkheid hun overwaarde te verzilveren zonder dat zij hun huis hoeven te verkopen. Je sluit dan een overwaardehypotheek, waarbij je een deel van de overwaarde krijgt uitgekeerd, hetzij in een keer, hetzij in maandelijkse termijnen. Uiteraard moet de beschikbare overwaarde zo hoog zijn dat de bank geen risico loopt als de huizenprijzen zouden dalen. De overwaardehypotheek los je niet af en de rente die je verschuldigd bent, wordt bijgeschreven op jouw hypotheek. Je maandlasten stijgen dus niet, maar de hypotheekschuld gaat wel omhoog. Je overwaarde neemt bovendien af. De uiteindelijke hypotheekschuld wordt afgelost als de woning verkocht wordt.

Het bedrag dat je kunt verzilveren, verschilt van bank tot bank. Laat ons jou daarom adviseren.

Verhuizen naar andere koopwoning

Als jij je huis met overwaarde verkoopt, is de winst voor jou. Maar als je vervolgens een andere woning wilt kopen, geldt de bijleen-regeling. Die houdt in dat je nieuwe hypotheek niet hoger mag zijn dan de aankoopprijs van je nieuwe woning minus de overwaarde van je oude woning.

Verbouwen

Je kunt je overwaarde ook verzilveren om een verbouwing te realiseren. Je verhoogt dan je hypotheek of sluit een tweede hypotheek af. Er moet wel voldoende overwaarde zijn en je inkomen moet hoog genoeg zijn om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Zolang je de overwaarde benut voor een verbouwing of woningverbetering, is de rente van de verhoogde of de tweede hypotheek aftrekbaar.