Beleggingshypotheek afbeelding

Beleggingshypotheek

Met een beleggingshypotheek los je gedurende de looptijd niets af, je betaalt alleen rente. Daarnaast betaal je een maandelijkse premie die voor je wordt belegd. Zo bouw je een kapitaal op dat je gebruikt om de hypotheek aan het eind van de looptijd mee af te lossen. Omdat het rendement over je beleggingen niet vaststaat, weet je niet zeker of je voldoende opbouwt om de hypotheek helemaal af te lossen.

Andere kenmerken

  • Als je jouw premie inlegt voor Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) is de uitkering die je aan het eind van de looptijd ontvangt belastingvrij.
  • Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die uitkeert voor het geval je als verzekerde overlijdt.

Voordelen beleggingshypotheek

  • Maximaal profijt van hypotheekrenteaftrek (als je hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013).
  • De uitkering is belastingvrij als je inlegt voor een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW).

Deze hypotheekvorm is niet geschikt als je een nieuwe hypotheek afsluit. Je mag dan namelijk de hypotheekrente niet aftrekken.

Nadelen beleggingshypotheek

  • Je weet niet zeker of je de hypotheek aan het eind van de looptijd kunt aflossen.
  • Je bent gebonden aan fiscale regels, waardoor je minder flexibel bent.

Deze hypotheekvorm is niet geschikt voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Sinds 2013 mag je namelijk de hypotheekrente alleen aftrekken als je binnen 30 jaar de hypotheek stapsgewijs aflost. Dat is bij de beleggingshypotheek niet het geval. Als jouw beleggingshypotheek is afgesloten voor 1 januari 2013, mag je de hypotheekrente wel aftrekken.

Gerelateerde pagina’s